Image Please bare with us while we are carrying out some much needed maintenance to the forum. New look coming soon!

Registering your Altezza in the UK

Any problems with your Altezza, post questions here
wa_story
Noob!
Posts: 22
Joined: Tue Dec 08, 2015 1:55 pm

Registering your Altezza in the UK

Postby wa_story » Fri Dec 11, 2015 12:32 pm

I have imported an Altezza from R.O.I and I am filling out the V55/5.
The form asks for a Certificate of Conformity to fill in the necessary details.
As the car is Japanese, Toyota(UK) cannot issue me one as it wasn't built for the European market.

Can someone who has registered theirs in the UK give me some advice.

Also did you have to change the spedo to miles per hour???

ThatGuy
Trc Off
Posts: 103
Joined: Mon Sep 21, 2015 9:50 pm
Location: Camberley

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby ThatGuy » Fri Dec 11, 2015 9:59 pm

I don't know about the registering the car part but I wouldn't of thought you'd have to change the speedo as when there imported from Japan the stay in kph. Maybe ask on driftworks, the guys on there usually have most if not all the answers you'll need on importing cars from anywhere :)

wa_story
Noob!
Posts: 22
Joined: Tue Dec 08, 2015 1:55 pm

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby wa_story » Sat Dec 12, 2015 8:19 am

Cheers, i'll try driftworks

User avatar
hermit
Trc Off
Posts: 112
Joined: Sat Aug 24, 2013 2:56 pm

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby hermit » Sat Dec 12, 2015 4:20 pm

You need to mot the car first using the chassis number because you don't have a uk reg.then you bring the car to a dvla office (think it might be in Wimbledon) for them to check it. The issue you a reg and you tax it then. You will have to get it converted to mph if I remeber correct.

wa_story
Noob!
Posts: 22
Joined: Tue Dec 08, 2015 1:55 pm

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby wa_story » Mon Dec 14, 2015 9:09 am

Thanks, I found out that i'll have to go for an IVA inspection and change it over to mph.
Did Toyota ever issue a spedo with mph.

User avatar
hermit
Trc Off
Posts: 112
Joined: Sat Aug 24, 2013 2:56 pm

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby hermit » Wed Dec 16, 2015 11:46 pm

wa_story wrote:Thanks, I found out that i'll have to go for an IVA inspection and change it over to mph.
Did Toyota ever issue a spedo with mph.

You just get a little electronic converter box fitted in behind the dash clocks, it's a small black box and that will turn it from kph to mph. There was one fitted in mine when I got the car and works a treat

wa_story
Noob!
Posts: 22
Joined: Tue Dec 08, 2015 1:55 pm

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby wa_story » Fri Dec 18, 2015 6:36 am

Here is the chip that converts the speedo.

http://www.svaspeedos.co.uk/

wa_story
Noob!
Posts: 22
Joined: Tue Dec 08, 2015 1:55 pm

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby wa_story » Wed Jan 06, 2016 1:54 pm

So I have registered the car.
It was a lot easier than what information I was previously given.

Just fill out the V55/5, get it MOT'd and submit it to the DVLA along with proof of address & original log book.

No need for an IVA inspection or Mutual recognition as the car is over 10 years old.

I must of spoken to a moron over the phone originally.

davemx-5
Noob!
Posts: 20
Joined: Wed Apr 06, 2011 12:05 am

Re: Registering your Altezza in the UK

Postby davemx-5 » Thu Jan 07, 2016 6:25 pm

Nice one! I'll be doing the same thing in the near future!

Get some pics up of the car now!ha


Return to “Problems with your Altezza”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest